1838 árvíz

1838 árvíz

Az 1838 árvíz Magyarországon egyike volt azon történelmi eseményeknek, amelyek súlyos károkat okoztak az országban. Az árvíznek nemcsak az anyagi kára volt jelentős, hanem sok ember is életét vesztette az esemény következtében. Az árvíz során a folyók elöntötték a környező területeket, házakat döntöttek romba, valamint jelentős gazdasági veszteségeket okoztak az érintett területeken.

Mit nevezünk árvíznek

Az árvíz olyan természeti jelenség, amikor egy folyó vagy más víztározó rendszer túlfolyik a medréből, elárasztja környező területeket. Ez a jelenség gyakran akkor következik be, amikor hirtelen nagy mennyiségű csapadék esik, vagy amikor a hóolvadás miatt túl sok víz kerül a folyóba. Az árvíz rendkívül pusztító lehet, mivel elönti az alacsonyabban fekvő területeket, házakat, mezőgazdasági területeket, valamint akár emberi életeket is követelhet. Az árvizek előfordulhatnak helyi, regionális vagy akár országos szinten is, nagyon komoly károkat okozhatnak az érintett területeken.

Az árvíz, illetve a jégolvadás

Az árvíz, valamint a jégolvadás kettős csapása sújtotta az országot. Az 1838 tele rendkívül hideg volt, ezenkívül az erős fagyok miatt a Duna, azonkívül más folyók teljesen befagytak. Ez a folyamat szokatlanul hosszú ideig tartott, így hatalmas jégtáblák halmozódtak fel a folyók medrében. Ahogy beköszöntött a tavasz, valamint az időjárás enyhébbé vált, a hatalmas mennyiségű jég elkezdett olvadni. Ez a gyors jégolvadás hatalmas ár hullámokat, áradásokat okozott a folyók mentén, ami pusztító hatással volt az alacsonyan fekvő területekre, illetve városokra.

Az 1838 árvíz okai

Az árvíz okai részben a természeti viszonyokhoz köthetők. A hideg, a hosszú tél, valamint a hirtelen jégolvadás együttesen teremtettek kedvezőtlen feltételeket az árvíz kialakulásához. Az extrém időjárás jelenségei nemcsak Magyarországot, hanem az egész régiót érintették, így az árvíz pusztítása nem csak helyi, hanem országos szinten is érezhető volt.

Az 1838 árvíz károk, valamint az utóhatások

Az árvíz óriási károkat okozott az infrastruktúrában, a mezőgazdaságban, sőt az emberek otthonaiban. Sok település teljesen elöntött, házakat döntött romba, mezőgazdasági területeket pusztított el. Az árvíz következtében sokan elvesztették életüket, illetve a túlélőknek hosszú ideig tartó helyreállítási folyamatokkal kellett szembenézniük.

Az 1838 árvíz emléke egyike maradt azoknak a természeti katasztrófáknak, amelyek hosszú ideig éltek az emberek emlékezetében. A pusztítás mértéke rávilágított a természet erejére, valamint az emberi sebezhetőségre, miközben a helyreállítási folyamatok pedig az összefogás, azonkívül az újjáépítés fontosságát hangsúlyozták.

Mi is az olvadás, aminek ilyen fontos szerepe volt

Az olvadás az a folyamat, amikor a jeges vagy hótakaróban tárolt víz hő hatására átalakul vízzé. Ez az időszak jellemzően a hideg téli hónapok után következik be, amikor a hőmérséklet emelkedni kezd, valamint a nap sugaraival hat az időjárás. Az olvadás eredményeképpen a jégtáblák, hópáncélok, vagy akár a hófoltok felszabadulnak, illetve víz formájában újra a környezetbe kerülnek.

Az olvadás folyamata fontos szerepet játszik az évszakok közötti átmenetben, különösen a tavasz közeledtével. Az olvadás hozzájárul a hótakaró felszámolásához, ami jelentős hatással lehet a környezetre, továbbá az élőlényekre, valamint azokra az emberekre is, akik az olvadó jég által elárasztott területeken élnek.

Lánchíd építése

Az 1838-as árvíz ténylegesen hozzájárult a Lánchíd építéséhez, azonban nem közvetlenül az árvíz után kezdték meg az építkezést. Az árvíz által okozott károk, valamint az árvíz miatti közlekedési nehézségek azonban rávilágítottak arra, hogy szükség van egy állandó hídra a Dunán. Ennek eredményeként 1839-ben kezdték meg a híd tervezését, majd az építkezés 1842-ben kezdődött. A Lánchíd 1849-ben készült el, tehát az építkezés időben nem következett azonnal az árvízre, azonban az árvíz által felvetett igények, illetve kihívások hozzájárultak a híd megépítésének elindításához, valamint tervezéséhez.

Kossuth

Kossuth Lajos politikai karrierje során fontos szerepet játszott az ország gazdasági, valamint társadalmi fejlődésében, az 1838-as árvíz után is aktívan részt vett az árvíz sújtotta területek támogatásában, azonkívül az újjáépítési munkálatok koordinálásában.

Összefoglalva

Az 1838 árvíz kezdete március 13. akkor a súlyos pusztítás, főleg a mai Budapest pesti oldalán volt. Az árvíz szintjét, illetve tetőzésének dátumát nagyon sok emléktábla jelzi több, a mai belső kerületekben lévő épületen.
A katasztrófa oka: olvadás, illetve a jégtorlasz volt
Halottak száma meghaladta a 153főt.