Észak Magyarország folyói

Észak Magyarország folyói

Észak Magyarország területén található folyók kiemelkedő szerepet játszanak a térség természeti, illetve gazdasági életében. Észak Magyarország folyói hosszú történeten keresztül formálták a vidék táját,sőt a gazdaságát is.

Tisza – Az Észak Magyarország fő folyója

A Tisza Magyarország második leghosszabb folyója, amely Észak Magyarország területén is áthalad. A folyó 966 kilométer hosszú, illetve a forrása az Ukrán Kárpátokban található. A Tisza érinti Észak-Magyarország megyéit, többek között Borsod-Abaúj-Zemplént, sőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket is.

A Tisza rendkívül gazdag természeti kincseket tartalmaz. A folyó, illetve a környékén található élővilág gazdag, változatos. A Tisza-völgyi Bioszféra Rezervátum az UNESCO Világörökség része. A terület különleges élőhelyeknek ad otthont. Az érintett területeken élő növény, illetve állatfajok sokfélesége kiemelkedő, mindemellett vonzza a természetkedvelőket,valamint a tudósokat egyaránt.

Észak Magyarország folyói közül a Tisza gazdasági szempontból is kiemelkedő fontosságú. A folyó mentén található városok, települések hosszú ideje kihasználják a folyó kínálta lehetőségeket. A halászat, valamint a mezőgazdaság a Tisza régióban hagyományos foglalkozások, amelyek ma is jelentős szerepet játszanak a helyi gazdaságban. A Tisza folyó vízének kitermelése az öntözésre, sőt az ipar számára is kiemelkedő fontosságú.

Szamos – A Tisza mellékfolyója

A Szamos a Tisza mellékfolyója. A folyó medre Romániában található forrásánál kezdődik, majd Magyarországon keresztül folyik. A Szamos érinti Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is. Ez a folyó is hozzájárul a térség gazdag természeti környezetéhez.

A Szamos kiváló lehetőségeket kínál a természetjárók, valamint a horgászok számára. A folyó mentén számos természetvédelmi terület található, amelyek védett növények, sőt állatfajoknak adnak otthont. A Szamos-völgy kiemelkedő fontosságú a madárfigyelők számára is, mivel sok ritka madárfaj él itt.

A Szamos gazdasági szerepe is fontos. A folyó partján található városokban, valamint falvakban az agrárium kiemelkedő fontosságú. A Szamos-völgy a termőföld gazdagítására is szolgál. A folyó mentén található erdők, termőföldek hozzájárulnak az élelmiszer-termeléshez, illetve az erdőgazdálkodáshoz is.

Bodrog – A Tisza mellett található mellékfolyó

A Bodrog a Tisza mellékfolyója, amely érinti Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A Bodrog folyó és környéke gazdag történelmi, valamint kulturális örökséggel rendelkezik. A folyó környékén található településekben sok hagyomány, illetve kulturális esemény maradt fenn az évszázadok során.

A Bodrog környéke a borkultúra szempontjából is kiemelkedő. A folyó partján található szőlőültetvények, sőt a pincék is híresek a kiváló minőségű borokról. A Tokaj-hegyalja, ahol a Bodrog találkozik a Tiszával, a híres Tokaji borok termőhelye. A terület a borbarátok körében népszerű úti cél.

A Bodrog folyó természeti értékei is megkapóak. Észak Magyarország folyói közül a Bodrog is, illetve a környéke gazdag élővilágot kínál, mindemellett a madármegfigyelők körében is népszerű. A Bodrog áradása azonban időről időre problémákat okoz ezért a helyi hatóságoknak árvízvédelmi intézkedéseket kell hozniuk.

Ipoly – Az Észak-Dunántúli folyó

Az Ipoly folyó Észak-Dunántúl, valamint Észak-Magyarország határán található. A folyó forrása Szlovákiában található, majd Magyarországra érve több megyét érint, köztük Nógrád, Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket.

Az Ipoly völgye természeti szépségével és gazdag növény – állatvilágával vonzza a természetkedvelőket és kirándulókat is.

Összegzés

Észak Magyarország folyói rendkívüli jelentőséggel bírnak a térség természeti és gazdasági életében. Az itt található folyók közül kiemelkedik a Tisza, amely Magyarország második leghosszabb folyója. A Tisza gazdag élővilágával, UNESCO Világörökség részeként elismert Tisza-völgyi Bioszféra Rezervátumával, valamint gazdasági szerepével meghatározó tényező Észak Magyarországban. A Szamos, mint a Tisza mellékfolyója, szintén gazdag természeti, illetve gazdasági lehetőségeket kínál, míg a Bodrog történelmi, sőt kulturális öröksége mellett a borászatban is fontos szerepet játszik. Az Ipoly folyó Észak-Dunántúl, illetve Észak-Magyarország határán húzódik, gazdag természeti értékeivel, valamit az Ipoly-völgy különleges élővilágával. Ezek a folyók összességében meghatározzák Észak Magyarország táját, gazdaságát, mindemellett a kultúráját is. Kiemelkedő fontosságúak a térség fejlődése, valamint a fenntartható jövője szempontjából is.