Tisza

A Tisza, Kelet-Közép-Európa egyik jelentős folyója, amely hatalmas gazdagságot, illetve életet hoz magával. Hossza mintegy 966 kilométer, fontos vízforrás számos országban, beleértve Ukrajnát, Magyarországot, Romániát, Szerbiát, valamint Szlovákiát. A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, 962 km hosszú, viszont ebből 589 km holtág.

Maga a Tisza nem csupán egy folyó, hanem egy kifogyhatatlan forrása a természeti csodáknak, illetve kalandoknak. Folyó kelet európai szívében, lenyűgöző biodiverzitásával különleges helyet foglal el a természeti jelenségek tárházában. Vize gazdag életet rejt magában, olyan fajokat, melyek csak itt találhatók meg.

A folyó elnevezését maga Szádeczky-Kardoss „szkíta”, azaz iráni eredetűnek tekinti a Tisza nevét.

A folyamszabályozása

A 19. század legnagyobb vállalkozása volt , amely Széchenyi István kezdeményezésére az 1840-es évektől indult meg, Vásárhelyi Pál vízmérnök tervei alapján. Szegedet történetének legnagyobb katasztrófája az 1879-ben bekövetkezett Nagyárvíz, amely a középkori települést teljesen elpusztította. A mai körutas-sugárutas városszerkezet az ezt követő újjáépítés eredménye.

A Tisza két forrásból ered.

A Fekete-Tisza, valamint a Fehér-Tisza egymástól légvonalban 53 km-re található.

Fontos adatok

 • A vízgyűjtő területe mintegy 157 000 km2,
 • vízállása erősen ingadozó.
 • Átlagos vízhozama Szegednél 820 m3/s, de mértek már 3820 m3/s-t is.
 • A hajózható hossz ma 780 km
 • A folyó szabályozását Vásárhelyi Pált tervezte (1795-1846)
 • A magyarországi szakasza 597 km hosszú. Tiszabecsnél lép be Magyarországra – Ukrajnával határfolyó Szatmárcsekéig, majd Tiszaszentmártontól Záhonyig ismét, azután pedig Szlovákiával alkot rövid határvonalat Tiszabezdédig –, azután a szegedi Gyálarétnél lép ki Magyarországról.

A folyó, valamint a környéke természeti gazdagsága számos állat, illetve növényfajnak ad otthont, ami kiemelkedő fontosságú a regionális ökológiai egyensúly szempontjából. Fontos azonban megőrizni, azonkívül védeni ezeket az élőhelyeket, valamint az itt élő fajokat a fenntartható fejlődés érdekében.

Tisza, valamint a környékének növény, illetve állatvilága.

Növények

 • Nád (Phragmites australis): A nád az egyik legjellemzőbb növény a partján, ártéri területein. Nagy mennyiségben fordul elő a folyó menti nedves élőhelyeken.
 • Gyékény (Typha latifolia): A gyékény másik gyakori növény az ártéri területein. Széles levelei, valamint bolyhos virágzata jellemzi.
 • Tiszavirág (Nymphaea candida): Ez a fehér színű tündéri virág a Tisza vízén is megtalálható. A tiszavirág egyike azon néhány növénynek, amely a víz felszínén úszik.
 • Sás (Cyperaceae család): A sások szintén gyakoriak a Tisza partjainál. Ezek a növények fontos szerepet játszanak a folyó ártéri ökoszisztémájában.

Állatok

 • Tiszavirág-légy (Palingenia longicauda): A környékén élő egyik leghíresebb és leglátványosabb állat az ún. „Tiszavirág-légy”. Ez egy nagy testű, hosszú lábú és szárnyú rovar, amely tömegesen jelenik meg a folyón tavasszal. Ez az egyedülálló természeti jelenség lenyűgöző látványt nyújt.
 • Tiszai halak: A Tisza folyó és mellékfolyói gazdag halállománnyal rendelkeznek, köztük a ponty, a sügér, a harcsa, a compó és a fogas. Ezek a halak fontosak a helyi halászatban és az ökoszisztéma szempontjából is.
 • Tiszai gém (Ardea purpurea): A Tisza és mellékfolyói élőhelyet biztosítanak a gémeknek, köztük a tiszai gémnek is. Ez a madár a vizes élőhelyeken vadászik és fészkel.
 • Tiszai vidra (Lutra lutra): A Tisza partjain él a vidra is, amely a folyó menti területeken, holtágakban és lápokban talál otthont. A vidra fontos szerepet játszik az ökoszisztéma egyensúlyában.

Ezek csak néhány példa a Tisza, valamint környékének gazdag növény-állatvilágából. A folyó, illetve környezetének védelme kiemelkedő fontosságú annak érdekében, hogy megőrizzük ezt a természeti kincset a jövő generációk számára. A folyó hatalmas gazdagságot kínál a környező területeknek, amelyek a mezőgazdaságtól a halászaton át egészen az iparig terjednek. Emellett fontos ökológiai szerepet is betölt, hozzájárulva a környezet fenntartásához, azonkívül a biológiai sokféleség megőrzéséhez is.

A Tisza nem csupán egy folyó, az emberiség, illetve a természet közötti szoros kapcsolatot jelképezi. Fontos feladata van az élet, valamint az élővilág fenntartásában, gazdag történelme, azonkívül kulturális öröksége által inspirálja az embereket a fenntartható jövő felé vezető úton.