A Föld belső felépítése

A Föld belső felépítése

A Föld belső felépítése, dinamikája egy alaposabb megvizsgálás után nem csak érthetővé válik számunkra. A Földet különböző rétegekre lehet osztani, amelyek különböző tulajdonságokkal, illetve jellemzőkkel rendelkeznek.

Kéreg

A Föld legkülső rétege, amely az óceánokat, a kontinenseket borítja. A kérge a legkevésbé sűrű réteg, különböző típusú kőzetekből áll, mint például a gránit vagy a bazalt.

  • Litoszféra: a kérge és a felső köpeny merev része, átlagos vastagsága kb. 5-70 km.
  • Astenoszféra: a kérge alatt helyezkedik el, viszonylagosan folyékony réteg, amely a litoszféra alatt található.

Köpeny

A kérget követő vastag réteg, amely a legtöbb Föld anyagát tartalmazza.
Mélysége kb. 2,900 km-től 2,900 km-ig terjed. A köpeny kőzetek nagy része málló, de a nagy nyomás, illetve hő hatására viszonylag folyékonyá válik, ami lehetővé teszi a tektonikus lemezek mozgását.

  • Felső köpeny: a kérgetől kezdődően kb. 660 km mélységig terjed.
  • Alsó köpeny: kb. 660 km mélységtől a mag határáig, mintegy 2900 km-ig terjed.

Mag

A Föld legbelső rétege, amelyet a külső, illetve a belső magra lehet osztani. A külső mag főleg folyékony vasból, valamint nikkelből áll, míg a belső mag szilárdabb, illetve főleg vastartalmú ötvözetekből áll. A mag hatalmas nyomást, hőt generál, ami az Föld magjának rendkívül forró állapotát eredményezi.

  • Külső mag: folyékony vasból és nikkelből áll, kb. 2900 km-től 5100 km-ig terjed.
  • Belső mag: vastartalmú ötvözetekből áll, szilárdabb állapotú, és kb. 5100 km-es mélységtől a Föld központjáig terjed.

Érdekességként említhetjük, hogy bár a Föld belső felépítése, megismerése, továbbá tanulmányozása hosszú időre nyúlik vissza, a legmélyebbre eljutó ember által megfogható fúrás mindössze néhány tucat kilométer mélyre terjed. A Kola-fúrásnak nevezett projekt a 20. század második felében zajlott Szovjetunióban, és a 12,262 méteres mélységig ért el, ami az emberi tevékenység által elért legmélyebb pont a Föld felszíne alatt. Ennek ellenére még mindig csak a Föld kérge, egy része a köpeny volt elérhető, így a Föld belső szerkezetének mélyebb rétegeiről számos rejtély, sőt kihívás vár további felfedezésekre, valamint megértésekre.

Fontos megjegyzés

Az Föld belső felépítése nem csak statikus, hanem dinamikus is. A tektonikus lemezmozgások, vulkánkitörések, valamint a földrengések mind a belső folyamatok különböző megnyilvánulásai, amelyek befolyásolják a Föld felszínén zajló folyamatokat és jelenségeket.
A Föld belső felépítése és tulajdonságai alapvető fontosságúak a geológia, a geofizika és más tudományágak számára, amelyek célja a Föld működésének, történetének jobb megértése.