hideg övezet

A hideg övezet

A hideg övezetek szigorú éghajlati feltételek között élő emberek, állatok otthonát jelentik, akiknek alkalmazkodniuk kell a kemény körülményekhez.
A hideg övezet A 66,5° (A sarkkörökön belül) szélességi foktól északra, azonkívül délre helyezkedik el. A napsugarak beesési szöge itt a legkisebb. Az év egy részén itt nem kel fel a Nap (Sarki éjszaka), illetve nem nyugszik le a nap (Éjféli nap). Nagy a felszín albedója (fényvisszaverő képessége).

A Hűvös Rejtély

A hideg övezetek olyan tájak, ahol a természet szigorú szabályok alatt játszik. Ezek a területek az éghajlati viszonyok szempontjából különleges helyek, ahol a sarki szelek uralkodnak, valamint a napsugarak beesési szöge olyan alacsony lehet, hogy a Nap egyáltalán nem kel fel. Az évi középhőmérséklet mindig 0 fok alatt van, és a csapadék túlnyomó része hó formájában érkezik. Az övezet nagy része a sarkkörökön túl terül el, ezenkívül két fő részre osztható: a sarkköri öv, a sarkvidéki öv.

A Sarkköri Öv

Ebben az övezetben a tundra éghajlat uralkodik. Az évi középhőmérséklet általában 0-25 fok között mozog, valamint a közepes hőingás széles skálán változik, 8-45 fok között. A A hideg övezet éves csapadék mennyisége általában 200-300 mm. A sarkköri öv jellemzője a hosszú, zord tél, a rövid, hűvös nyár. Az itt található vízháztartás előnyös, mivel minimális a párolgás.

A folyók télen teljesen befagynak, míg a rövid nyár alatt árvizek keletkezhetnek. A természetes növénytakaró a tundra, az erdős tundra, melyeket moha, zuzmó, nyírrel kevert ritka fenyves, majd törpefűz, törpenyár, törpefenyő alkot. A A hideg övezet állatvilága gazdag, mindemellett változatos, köztük szúnyogok, madarak (mint például a sarki csér), sarki nyúl, sarki róka, lemming, sőt rénszarvas is.

A talaj köves, homokos tundratalaj, a kőzetmegbontás fagyaprózódással történik. A felszínformálásban a „örök fagy” a fagyos talajfolyás játszik szerepet. A mezőgazdaság alapjai közé tartozik a rénszarvastenyésztés, halászat, valamint a prémes állatok vadászata. Az itt élő inuitok (eszkimók), valamint a számik (lappok) hagyományos életmódot folytatnak.

A Sarkvidéki Öv

A sarkvidéki övben állandóan fagyos éghajlat uralkodik, és az évi középhőmérséklet -10-55 fok között mozog. A hideg övezet-sarkvidéki övezet éves hőingása általában 25-55 fok között van, ezenfelül a csapadék mennyisége körülbelül 200 mm. Ez az öv egyetlen évszakot ismer: az állandóan zord telet, ahol még a legmelegebb hónap középhőmérséklete sem emelkedik 0 fok fölé. A Földön mért leghidegebb hőmérséklet is itt található: -89,2 fok Celsius fok a Antarktisz területén.

Ebben az övezetben a természetes növényzet gyakorlatilag hiányzik, a talaj, mindezek mellett a felszínformálás is más jellegű. Itt található a belföldi jégtakaró, azonfelül az olvadék is. Ennek megfelelően a gazdasági tevékenységek is korlátozottak, ezenfelül az életkörülmények rendkívül kihívást jelentenek az itt élők számára.

Összességében

A hideg övezetek, legyen szó a sarkköri vagy sarkvidéki övről, magukban rejtenek egyfajta misztikumot, továbbá kihívást az emberek, mi több az állatok számára is egyaránt. A természet itt szigorú szabályok szerint működik, és az itt élőknek alkalmazkodniuk kell a hideg övezet nyújtotta viszonyokhoz az életben maradás érdekében.