Északi középhegység főbb részei

Északi középhegység főbb részei

Az Északi Középhegység főbb részei, a Kárpátok északnyugati részéhez kapcsolódva, olyan gazdag tájakkal, illetve változatos természeti kincsekkel büszkélkedhet, amelyek magukban hordozzák az ország gazdagságát, valamint kulturális sokszínűségét.

Visegrádi-hegység

Az Északi Középhegység déli részén található, ahol a Duna ívénél húzódik. A Visegrádi vár látványa dominálja ezt a területet, mely történelmi, illetve kulturális jelentőséggel bír. A Dunakanyar festői szépsége, melyet a hegyek körbeölelnek, lenyűgöző látványt nyújt.

Börzsöny

Az Északi Középhegység északon található része, mely az egyik legősibb hegységünk közé tartozik. Vadregényes erdei túraútvonalai, lenyűgöző kilátópontjai miatt kedvelt kirándulóhely. A Börzsöny csodálatos panorámái, sőt természeti szépségei vonzzák a természet szerelmeseit.

Gödöllői-dombság

Az Északi Középhegység főbb részei közül a Gödöllői-dombság enyhébb domborzatú területeket foglal magában. Gazdag mezőgazdasági területek mindemellett történelmi emlékek jellemzik ezt a vidéket, mely érintetlen természeti szépségekkel rendelkezik.

Cserhát

Az Északi Középhegység közepén fekvő meredek és hegyes vidék, mely gazdag erdökkel, továbbá hagyományos falvakkal van tele. A Cserhát lankáin sétálva a természet nyugalmát, avagy csendjét lehet átélni.

Mátra

Az ország legmagasabb hegysége, mely az Északi Középhegység északi részén terül el. Híres turista paradicsom télen a sípályáiról, nyáron a gyönyörű túraútvonalairól. A Mátra lenyűgöző természeti látványosságokat kínál minden évszakban.

Bükk-vidék

A Mátra kelet felé haladva követi, sőt gyönyörű erdökkel, valamint sziklás tájakkal büszkélkedik. A Bükk Nemzeti Parkban rejlő természeti kincsek lenyűgözik az odalátogatókat, melyek között ritka növény-állatfajok is megtalálhatók.

Cserehát

Az Északi Középhegység északkeleti részén fekvő enyhébb domborzatú vidékeken gazdag növény, ezenkívül állatvilágot találunk. A Cserehát vidéke békés környezetet, festői tájakat kínál a természet kedvelőinek.

Eperjes–Tokaji-hegység

Az Északi Középhegység keleti részén található, melynek különleges mikroklímája miatt a Tokaji borvidék is itt helyezkedik el. Az Eperjes–Tokaji-hegység domborzata, plusz klímája ideális a szőlőtermesztéshez, avagy a borkészítéshez.

Zempléni-szigethegység

Az Északi Középhegység legészakkeletibb része, mely a történelmi Zemplén megyéhez kapcsolódik. Gazdag erdökkel, festői vidékekkel vonzza a természetkedvelőket, mindemellett tökéletes úti cél mindenki számára, aki szeretné felfedezni az igazi vidéki életet.

Az Északi Középhegység főbb részei, nemcsak természeti, de kulturális értékekben is gazdagok. A hegység változatos tájai, érdekességei minden évszakban vonzzák a látogatókat, vagyis lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra, felfedezésre, sőt még a természet közelségének élvezetére.