gyorsan nővő fák

Gyorsan nővő fák

Az emberiség folyamatosan próbálja megérteni, illetve kihasználni a természet erejét, valamint a szépségét is. A gyorsan nővő fák egy ilyen megnyilvánulása ennek az erőnek, potenciálnak. Ezek a fák lenyűgöző sebességgel fejlődnek, kiemelkedő biomasszát termelnek, azonkívül különféle környezeti szerepeket töltenek be.

A fáknak nagyon fontos szerepe van a kertekben, illetve a városokban.

 • segítenek mérsékelni az extrém éghajlatot, a hőséget
 • javítják a levegő minőségét,
 • sok állatnak adnak otthont
 • megóvják otthonunkat az erős széltől, illetve a viharoktól
 • sok esetben megkönnyítik a fűtési, hűtési költségeinket
 • széppé teszik a kertet, kiegészíthetik a környező épületeket

A gyorsan nővő fák előnyei

 • az átlagosnál rövidebb idő alatt megnőnek, így hamarabb válnak jól árnyékoló, praktikus kerti növénnyé
 • a kert képe hamarabb válik rendezetté, hiszen a felnőtt méretű fa már egy „kész” kertet mutat
 • a mesterséges árnyékolók idegen látványa helyett természetes látképet biztosíthat kertjének
 • időt, valamint energiát spórolhat, hiszen a facsemete nevelési időszaka jelentősen lerövidül

Gyorsan nővő fák hátrányai

Amikor egy különösen gyorsan fejlődő növényről beszélünk, akkor a legtöbbször tisztában kell lenni azzal is, hogy ami gyorsan megnő, az ugyanilyen gyorsan le is éli az életét, vagyis az ilyen gyors növekedési ütemű fa hamar megöregszik, veszít esztétikai értékéből, végül elpusztul. Ugyanakkor ez nem minden esetben hátrány, nem ritka az olyan helyzet, mikor egy fa ültetésekor már pontosan tudni lehet, hogy az adott területen 5-10 éven belül akkora változás várható, hogy a fa nem tud majd évtizedeken keresztül a helyén maradni.

Gyorsan árnyékot adó fák

 • Szomorúfűz (Salix alba Tristis): Jellemzően vizek partján találkozhatunk az árnyékot adó, vadregényes hangulatot idéző szomorúfűzzel. Hosszúkás világoszöld leveleitől roskadozó, földig érő hajtásai méltóságteljesen borulnak a talajra. Nem csak a vízparton, hanem a kertben is jól megél ez a lombhullató fa, azonban fontos, hogy kielégítsük fény, illetve a víz igényét, valamint hagyjunk elegendő helyet terebélyes lombkoronájának. Igen gyorsan nővő fa, évente akár három méterrel is gyarapodhat, így az egyik leggyorsabban nővő fafajta. Végleges magassága kb. 10-20 méter.
 • Közönséges nyír (Betula pendula): Az égbe meredő, fehér kéregű, karcsú törzsű közönséges nyír egy kb. 15 méteres maximális magasságot elérő, mutatós, illetve különleges lombhullató fa. Lombkoronáját rombusz alakú, világoszöld színű, ősszel élénksárga levelek alkotják. A közönséges nyír nemcsak gyorsan nő, de nagyon ellenálló is. Egy-egy keményebb téli fagy meg sem kottyan számára, még a városok szennyezett levegőjének is ellenáll, sőt egy megbolygatott talajon, vagy egy erdőtűz után is az elsők között telepedik meg. Ez a fa kezdő kertészeknek is tökéletes választás, hiszen könnyen nevelhető, nincsenek különösebb igényei.
 • Fehér akác (Robinia pseudoacacia): Szintén jó várostűrő, gyorsan nővő fa a fehér akác. A dekoratív fa fő díszét a májusban nyíló hófehér virágfürtjei adják. A kb. 8 méteres magasságot is elérő lombhullató fa a talajjal szemben nem különösebben igényes, ugyanúgy kinő laza, homokos, szikes talajon is. Szereti a napos, meleg területeket, valamint jól tűri a szárazságot is. Bátran választhatjuk a kertbe, hiszen hajtásain nincsenek tövisek, ezért nem jelent veszélyt a kisgyerekekre sem.
 • Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera): A Kelet-Ázsiában őshonos, eredeti élőhelyén akár 15 méteresre is megnövő lombhullató fa a világos, napos területek lakója. Hazánkban kisebb (kb. 3 méteres) fává cseperedik. Különleges és izgalmas szépsége úgy érvényesülhet a legjobban, ha önmagában álló faként ültetjük. Dekoratív levélzetét nagyméretű, zöld színű, érdes felületű levelek alkotják. Virágait májusban hozza, később fejlődnek ki érdekes külsejű, lédús, édes termései. A kínai papíreperfát napos helyre ültessük, a viharos szélcsatornákat, fagyzugos helyeket nem tolerálja. A száraz meleget jól tűri, locsolni még nyáron sem szükséges.
 • Jegenyenyár (Populus nigra Italica): A jegenyenyár a fekete nyár oszlopos növekedésű fajtája, amelyet gyors növekedése és keskeny, karcsú koronája miatt ültetnek előszeretettel. A kb. 20-30 méteres magasságot elérő lombhullató fa terméseket nem hoz, zöldes színű barkavirágzatai március, április környékén nyílnak, ovális vagy háromszög alakú levelei csak a virágzást követően hajtanak ki. A városi légszennyezést kevésbé tolerálja, kártevőkre, valamint betegségekre meglehetősen érzékeny fa. Lehetőleg napos helyre ültessük, a tápanyagokban gazdag, nyirkos talajt kedveli. Mivel gyorsan növő fa, igen sérülékeny, nagyobb szél és viharok esetén könnyen letörnek a hajtásai.
 • Magas kőris (Fraxinus excelsior): Az olajfafélék családjának legmagasabbra növő fája. Karcsú egyenes törzsével, illetve elterülő lombkoronájával akár 40 méteres magasságba is emelkedhet. Bár lombhullató fa, levelei viszonylag későn hullanak le, rendszerint az első fagyokig zöldellenek. Nem kifejezetten igényes fa, jól bírja szárazságot, azonkívül a szennyezett városi levegőt is. Gyakran ültetik parkokba, utak, ezenkívül utcák mentén, de díszfának sem utolsó.
 • Szívlevelű szivarfa (Catalpa bignonioides): Ez az akár 10-15 méteres magasságot is elérő, gyorsan nővő fa nevét nagy szív alakú leveleiről kapta. Lombozatát nemcsak hatalmas világoszöld levelei, hanem feltűnően szép, harang alakú, intenzíven illatozó, fehér virágai alkotják. Tavasszal virágaival, nyáron nagy leveleivel, ősszel terméseivel lehet kertünk igazi éke. A városi levegőt viszonylag jól tűri, a napos helyeken, illetve a nedves talajban érzi igazán jól magát, de a szárazságot is elviseli.
 • Kislevelű hárs (Tilia cordata): A 20-25 métert is elérő kis levélű hársfa hazánkban is honos, tehát alkalmazkodott a klímánkhoz, így különösebb körültekintés nélkül is tartható. Lombkoronája szív alakú levelekből áll, nyár közepi virágzásakor pedig fehér-sárga virágai finom illatokkal terítik be a kertet vagy az utcafrontot. Virágaiból egyébként remek gyógytea, azonkívül méz is készíthető. Jól tolerálja a szennyezett városi levegőt, valamint a jó szárazságtűrő is.
 • Vörös levélű májusfa (Prunus virginiana Canada Red): 6-8 méteres magasságot is elérő, gyorsan nővő, lombhullató kis termetű díszfa. Levelei kihajtáskor zöldek majd júniusra gyönyörű bordó színben pompáznak. A kifejezetten napos helyeket kedveli, nem víz igényes. Amellett, hogy kertünk dísze lehet, illetve hamar árnyékot ad, a gyümölcse is ízletes.
 • Selyemakác (Albizia julibrissin): Ha gyorsan szeretnénk szép, illetve mutatós fát a perzsa selyemakác tökéletes választás. A kb. 10 méteres magasságot elérő fa díszítőértékét szárnyalt levelei, mindezek mellett a nyár folyamán nyíló rózsaszín, pamacsra emlékeztető virágainak áradata adja. Levelei ősszel élénksárga színben pompáznak. Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel.
 • Tűzvirágfa (Delonix regia): A tűzvirágfa vagy lángfa legfeljebb 15 méter magasra nővő díszfa, amely eredetileg Madagaszkárról származik. Minden évben több mint 60 centiméterrel gyarapodhat a magassága. Ernyő alakú lombkoronája narancs, valamint skarlátvörös virágaitól borul lángba. A laza, jó vízelvezető képességű, homokos, agyagos talajt igényli.

Vannak-e örökzöldek is a gyorsan nővő fák között?

A gyorsan nővő fák mind lombhullatóan, de a magas kőris levelei viszonylag későn, zölden hullanak le, rendszerint az első fagyokig kitartanak.

Melyik gyorsan nővő fa nő a leggyorsabban?

A szomorúfűz akár 2,5-3 méterrel is gyarapodhat évente, ezzel az egyik leggyorsabban növő fafajta

A fák nyáron hűs árnyékot adnak, tisztítják a levegőt, élhetőbbé tesznek minden környezetet. Segítenek, hogy a csapadékvíz ne okozzon talajeróziót, így saját kertbe ültetve a többi növény tápanyagellátását is támogatják.

Családi házas övezetben a gyorsan nővő fa kiválasztásánál, fontos szempont lehet az, hogy a fa ne csak gyorsan nőjön, hanem könnyen karbantartható, valamint kevés problémát okozzon. Az alábbiakban egy olyan rangsor található, amely figyelembe veszi ezeket a szempontokat.

 • Fekete nyár (Populus nigra): Ez a fa gyorsan nő, árnyékot ad, és könnyen karbantartható. Mivel jól alkalmazkodik a változó környezeti körülményekhez, ellenálló a betegségekkel, valamint kártevőkkel szemben, ideális választás lehet családi házas övezetbe.
 • Fűzfa (Salix spp.): A fűzfa szintén gyorsan nővő, könnyen telepíthető fafaj. Nedves területeken is jól megél, illetve segít stabilizálni a talajt, valamint tisztítani a vizet. Ezek a tulajdonságok különösen hasznosak lehetnek egy családi házas környezetben.
  Gyorsnövésű Lombhullató Fák (pl. bazsalikomfa, bagolynyár, tölgymakkfa): Ezek a fák könnyen kezelhetők és gyorsan növekednek. Ideálisak lehetnek, ha gyorsan szeretnél árnyékot, illetve zöldterületet teremteni a családi ház körül, sőt nem szeretnél sok időt, illetve energiát a fa gondozására fordítani.
 • Douglas Fenyő (Pseudotsuga menziesii): Bár kisebb gondozást igényelhet, mint más fajok, a Douglas fenyő gyorsan nővő fa, amely impozáns lombkoronát adhat a kertnek. Fontos azonban figyelembe venni, hogy az elhelyezésénél megfelelő távolságot tartsunk a háztól, mivel nagyra nő.
 • Pálmafák (Arecaceae család): Ha a trópusi hangulatot szeretnéd megteremteni a kertedben, illetve élvezni szeretnéd a gyors növekedést, a pálmafák jó választás lehetnek. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeket a fákat csak meleg éghajlaton lehet termeszteni, így bizonyos fajtáik magas páratartalmat igényelnek.
 • Tengeri Fenyő (Casuarina spp.): Bár gyorsan nővő, jól alkalmazkodó fa, a tengeri fenyőket csak olyan területeken ajánlott ültetni, ahol nem okozhatnak problémát az invazív fajok kiszorítása vagy a talaj kiszárítása révén.

Mindig fontos azonban figyelembe venni a helyi körülményeket, valamint a faigényeket, mielőtt döntést hozol a telepítésről. Emellett érdemes lehet tanácsot kérni egy kertészettől vagy egy helyi szakértőtől a legjobb választás meghatározása érdekében.

Összefoglaló

A cikk gyorsan nővő fákat mutat be, kitérve azok elterjedésére, növekedési sebességére, valamint a jellemzőire. Bemutatja, hogy mely fajok lehetnek ideális választások családi házas övezetekbe, figyelembe véve a könnyű karbantarthatóságát, mindemellett az alkalmazkodóképességet is. A gyorsan nővő fa nemcsak díszíti a kerteket, hanem fontos szerepet tölthet be a környezetvédelemben és a klímaváltozás elleni küzdelemben is.