Göd Feneketlen tó

Göd feneketlen tó

Göd, egy kisváros Magyarország északi részén, a Duna partján fekszik, valamint sokak számára ismeretlenül rejti a természeti kincseket. Egyik legérdekesebb, ugyanakkor legrejtélyesebb jelensége a „Göd Feneketlen Tó”, mely egy igazi titokzatos látványosság.

A Feneketlen tó története

Floch Henrik megvette Arany Lászlótól (költő-népmesegyűjtőtől) az 1898-ban még Adélháza néven is ismert Kis-Gödön, a Kis-sziget végétől a Pest-Váci országútig terjedő területet a gödi agyagdombot. A gödi gyár területe cirka 50 hold volt. 100 alkalmazott dolgozott a gyárban, ebből kb. 40-60 nő volt. Évi termelési kapacitás kb. 7-10 millió tégla volt. A gyár különleges terméke a kút-csatornatégla. A dorogi bányákból szerezték be az égetéshez szükséges

A gödi téglagyár téglái a manapság „Feneketlen-tónak” nevezett helyről kitermelt agyagból készültek. Az agyag bányászatának egyes források szerint nem az agyag kimerülése, hanem egy talajvízbetörés vetett véget. Így keletkezett a Dunához közeli, ma már fákkal sűrűn körbenőtt tó. Számos kutatás, azonkívül mérés ellenére sem sikerült pontos adatokat szerezni a tó mélységéről, így ez továbbra is rejtély marad.

Környezeti Csodák

A „Göd Feneketlen Tó” nem csupán mélységével kelti fel a figyelmet, hanem környezetének sajátos jelenségeivel is. A tó partján nőtt fák gyökerei egészen a vízbe hajolnak, olykor úgy tűnik, mintha a tó egyfajta varázslatos kert lenne, melynek növényei és a víz összefonódnak egy misztikus egésszé. A tó partján sétálgathatunk, kirándulhatunk, valamint piknikezhetünk. A bátrabbak a sárkányhajózást is kipróbálhatják, ami egy igazi élmény lehet mindenkinek. A Gödi Feneketlen Tó gyakran vonzza a turistákat, illetve a természetkedvelőket. A környékbeli sétautak lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről is megfigyelhessék ezt a természeti csodát, melyről a helyiek meséikben, legendáikban is gyakran szólnak.

Természeti Védelme

A tó természeti környezetének védelme kiemelt fontosságú a helyi hatóságok, azonkívül a lakosság számára egyaránt. Sok helyi civil szervezet, illetve környezetvédő csoport aktívan részt vesz a tó és környékének megóvásában, hogy a jövő generációi is élvezhessék ezt a különleges természeti jelenséget.

Következtetés

„Göd Feneketlen Tó” egyike Magyarország rejtélyes természeti csodáinak, mely mélysége, környezete miatt vonzza a helyieket, azonkívül
a turistákat egyaránt. Ahogy tovább folytatódik a természetvédelmi erőfeszítések és a tudományos kutatások, talán egyszer még sikerül fényt deríteni a tó valódi titkaira. De addig is, a tó varázslatos atmoszférája továbbra is magával ragad mindenkit, aki megmássza partjait, vagy csak egy pillantást vet rá a távolból.

A Gödi Feneketlen Tó valójában egy mesterséges tó, amelyet a 20. század elején hoztak létre a környéken bányászati tevékenység során. A tó valójában egy bányaakna volt, amely vízzel telt fel az idők során, miután a bányászat befejeződött.