Hegyek Magyarországon

Hegyek Magyarországon

Magyarország gazdag, mindemellett változatos tájai között a hegyek is megtalálhatók. A Kárpát-medence földrajzi elhelyezkedése miatt inkább alföldi jellegű az ország, de ennek ellenére a hegyek Magyarországon egyedülálló szépséggel, illetve különlegességekkel bírnak. A következő cikkben feltérképezzük Magyarország hegyeit, felfedezzük, milyen természeti kincseket rejt az ország, sőt milyen látványosságokban lehet részünk ezen csodálatos vidékeken. Bár Magyarország nem a hatalmas hegységekről ismert, mint például a Himalája vagy az Alpok, de a magyarországi hegyeknek is megvan a maguk saját varázsa, illetve fontossága.
Ezek a természeti kincseket a történelem során számos kulturális, sőt környezeti szempontból is fontos szerepet játszottak.

Bükk hegység

Magyarország északi részén található a Bükk hegység, ami az egyik legnépszerűbb hegyvidék az országban. A hegyek Magyarországon cikkünkben többször is előfordul majd. A Bükk hegység is figyelemre méltó látványosságokkal rendelkezik. A hegység jellemzője a lenyűgöző karsztformációk, sőt a barlangok is, amelyek ideálisak a természetjárók, mindemellett a barlangkutatók számára is. Szebbnél szebb barlangokat is találhatunk itt, például a Szent István-barlangot, amelynek cseppkőképződményei lenyűgözőek. Számos védett növény- és állatfaj otthona. Emellett a Bükkben egyedülálló módon találkozhatunk a közönséges gyöngyvirággal, amely egy hazai védett növényfaj. Az Északi-középhegység egyik legmagasabb csúcsa, a Kékes (1014 m), is itt található.

Mátra hegység

A Mátra hegység a Kárpátok előhegységeként, Magyarország középső részén helyezkedik el. Népszerű kirándulóhely, valamint a téli sportok kedvelt célpontja. A Mátra legmagasabb csúcsa a Kékes, amely a Bükk hegységgel közös határt alkot. A hegyek Magyarországon hozzátartoznak a helyi kultúrákhoz, valamint a gazdagsághoz, hiszen a téli időszakokban sok turistát vonz a téli sportok lehetőségei miatt. A Mátra kínál gyönyörű túraútvonalakat, csodálatos kilátásokat és egyedülálló növény- és állatfajokat. Ritkaságként itt él a kőrispatak, amelyet számos veszélyeztetett állat- és növényfaj otthonává tett.

Bakony hegység

A Bakony hegység nyugati Magyarország területén található. Ezt a hegyvidéket gyakran nevezik „Magyarország mosolygó vidékének” is, mivel a dombok, illetve az erdők szépsége kiemelkedik. A Bakonyban több híres barlang is található, például a Csodabogyós-barlang, amely egyedülálló kalcitkristályokkal rendelkezik. A Bakony sok természeti kincset tartogat, ideértve a védett növény- és állatfajokat is.

Pilis hegység

A Pilis hegység a közép-magyarországi régióban található, közel Budapesthez. A hegyek Magyarországon cikkben szintén gyakran szerepel majd. A Pilis ideális hely kirándulásokhoz, vagy természetjárásra. A hegységben rengeteg védett terület található, illetve gazdag növény-állatvilág bújik meg benne. A Pilis hegység számos kulturális és történelmi látnivalót is kínál, köztük középkori várakat, valamint romokat is. Ezen a helyen található a híres prédikálószék, melyről csodálatos látvány nyílik a Dunakanyarra.

A Börzsöny hegység

A Börzsöny hegység a Dunakanyar területén található, emellett olyan különlegességeket rejt, mint a Csóványos, amely a hegység legmagasabb csúcsa. Itt található a Csóványos torony is, amely fantasztikus panorámát kínál a Dunakanyarra. Ezen kívül a Börzsöny gazdag erdei élővilága, illetve különleges növénytársulásai is vonzók a természetkedvelők számára. A Börzsöny Magyarország egyik legöregebb hegyvidéke, ugyanakkor számos történelmi emlék bújik meg itt. A hegység gazdag erdőkkel, sőt vadregényes területekkel is büszkélkedhet, amelyek ideálisak a természetjárók számára. A Börzsöny hegység a Duna folyó, valamint a Szlovákiai határ között terül el, és az egyik legfontosabb része a magyarországi hegységeknek.

Zemplén hegység

A Zemplén hegység Magyarország északkeleti részén található, gyönyörű tájakkal büszkélkedik, közel a Szlovák határhoz. A hegység része az UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartozó Tokaj-hegyaljai borvidéknek is, ahol a világhírű tokaji borok születnek. Az itt található Sárospatak vára és a Zempléni Kalandpark is vonzó látnivalók, valamint a Zempléni Tájvédelmi Körzet. A hegység kiváló lehetőségeket kínál természetjárásra, madárlesre, valamint a kirándulásokra is.

Kőszegi-hegység

A Kőszegi-hegység a Nyugat-Dunántúl részén található. Ez a kisebb hegyvidék gazdag történelmi ezenfelül kulturális örökséggel rendelkezik. Számos középkori vár és várrom található itt. Kőszeg vára a hegység egyik kiemelkedő látványossága, de a környező táj is festői szépségű. Az Írott-kő sziklaképződményei is kihagyhatatlan a kirándulók, sőt a természetjárók számára. Ideális úti cél, mivel itt rengeteg túraútvonal illetve természeti látnivaló található itt.

Villányi-hegység

A Villányi-hegység a dél-dunántúli régióban található, emelet híres borvidék is. Híres a kiváló minőségű borairól, különösen a vörösborairól. A hegyek között találhatók a szép borospincék, amelyek lehetőséget kínálnak borkóstolásra valamint a borvidék felfedezésére. Itt találhatók a Villányi borvidék területei, amelyek kiváló borokat termelnek. A hegyvidék gyönyörű tájakkal rendelkezik, és számos borászat meglátogatható errefelé.

Vértes hegység

A Vértes hegység a közép-magyarországi régióban helyezkedik el, mindemellett kiváló lehetőséget kínál túrázásra, valamint kirándulásra. A hegységben található a Dinnyési Medvehagymás Rétek, ahol a tavaszi medvehagymavirágzás különleges természeti látványosság.

Mecsek hegység

A Mecsek hegység Dél-Magyarországban található, és a Pécsi-tóval is büszkélkedhet, amely kiváló helyszín a vízi sportok kedvelőinek. A Mecsek erdeiben gyakran találkozhatunk szarvasokkal és vadmalacokkal.

Áttekintés

Magyarország hegyei különleges természeti kincseket és látványosságokat kínálnak a látogatóknak. A Mátra hegység Magyarország legmagasabb hegyeivel büszkélkedhet, és a Kékestető csúcsáról csodálatos panoráma nyílik. A Bükk hegységben lenyűgöző barlangokat találunk, például a Szent István-barlangot. A Börzsöny hegység a Dunakanyarban található és számos túrázási lehetőséget kínál. A Zempléni-hegység a Tokaj-hegyaljai borvidék része, ahol világhírű tokaji borok születnek. A Vértes hegység tavaszi medvehagymavirágzással és túrázási lehetőségekkel vonz. A Kőszegi-hegység festői tájjal, valamint Írott-kő sziklaképződményeivel büszkélkedik. A Villányi-hegység kiváló minőségű borairól ismert. A Mecsek hegység Dél-Magyarországban található, ezenfelül a Pécsi-tó mellett szarvasok, vadmalacok is élnek. Minden hegység saját egyediségekkel rendelkezik, így bármelyiket választva különleges élményben lehet részünk a természetben, illetve a kultúrában egyaránt.